30 gram to ile łyżek i jakich i czy czubatych :P I czy 30ml to 30g? Stosuje odżywkę białkową więc mniej więcej chciałem się dowiedzieć co do porcjowania ;) THX :) Pozdrawiam
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
[...] frakcji w składzie, które będą rzutowały na jakość komponentów, jak i ilość aminokwasów w produkcie. Ilość produktu białkowego powinna mieścić się w granicy 30-40 gram. Węglowodany - dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów jest kluczowe w kontekście przemian energetycznych, które powiązane będą z wpływem na tempo regeneracji [...]
[...] Przeciętna osoba, która nie uprawia żadnego sportu, powinna spożywać 1 g białka/1 kg masy ciała. Oznacza to, że kobieta, która waży 50 kg, powinna go spożywać tylko 50 gramów na dobę. Inny jest przelicznik dla osób, które trenują i są aktywne ruchowo. Dla nich ta wartość określana jest w granicy 1,8-2g białka/1 kg masy ciała. Czyli [...]
[...] infekcję, natychmiast powiadom odpowiednie władze i swojego lekarza. Jeśli jesteś poddany kwarantannie w domu, obowiązuje następująca dawka: Melatonina Dawkowanie: 5 miligramów do 50 miligramów Dolny zakres jest dla osób z łagodnymi objawami lub bez objawów. Wyższy zakres jest dla osób starszych lub z poważniejszymi objawami. W przypadku [...]
Wszyscy uprawiamy sport w jakimś konkretnym celu. Czasem jest to wspieranie redukcji tkanki tłuszczowej, czasem poprawa wyglądu sylwetki i zdrowia, a czasem po to, aby być lepszym w ulubionej dyscyplinie sportowej. Tłuszcze - dla zdrowia i energii Po zaspokojeniu potrzeb związanych z właściwym poziomem spożycia węglowodanów i ew. korekcją [...]
Niepłodność to choroba charakteryzująca się brakiem ciąży po 12 miesiącach regularnego współżycia bez zabezpieczenia. Szacuje się, że dotyka od 8 do 12% par w wieku rozrodczym na całym świecie. Stwierdzono, że problemy mogą dotykać obu stron, ale mężczyźni mogą odpowiadać za 50% przypadków. Panowie na dopingu Osoby, które wiele lat nadużywały [...]
Każdy z nas jest inny więc na tak postawione pytanie, najlepszą odpowiedź może udzielić jedynie konkretna i stosująca ją osoba. Ja postaram się przedstawić kilka zagadnień związanych z dietą ketogeniczną tak, aby ewentualna decyzja była w pełni świadoma. Dieta ketogeniczna - jakie suplementy mogą mieć zastosowanie? Ze względu na zmniejszone [...]
[...] nawodnienie), piwo bez alkoholu: 36% piwo 2%: 36% woda: 34% Odwadniający wpływ etanolu jest dobrze znany, przynajmniej od kilkuset lat. Eggleton oszacowała, że na każdy gram spożytego etanolu przypada 10 mL wyprodukowanego moczu. Alkohol działa supresyjnie na na wydzielanie hormonu antydiuretycznego– wazopresyny – w przysadce mózgowej. Z [...]
Kwestia nabiału w dietetyce jest bardzo sporna. Z jednej strony, od lat mówi się nam o jego pozytywnym wpływie oraz konieczności włączenia go do diety. Z drugiej jednak strony, istnieją przeciwnicy tej teorii, którzy mają swoje argumenty. Wskazują na negatywny wpływ nabiału na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Nie każdy nabiał jest jednak [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
[...] ruch poparcia dla kolarza, strony internetowe, artykuły itd. Dopiero w 2013 r. w obliczu druzgoczącego wieloetapowego śledztwa antydopingowego, Lance wyznał prawdę w programie Oprah Winfrey. Przez to, iż próbki pobrane od sportowców są przechowywane wiele lat, doszczętnie zniszczone zostały kariery wielu mistrzów olimpijskich (np. w [...]
[...] (bardziej, niż wynosi dolna granica normalnego otłuszczenia ustroju w danej grupie wiekowej). Ile energii na 1 kg tłuszczu podskórnego? Jedne grupy naukowców podają, iż kilogram tłuszczu zmagazynowanego w ustroju ma 7000 kcal, inne 7830 kcal. W normalnych okolicznościach przyjmuje się, iż tłuszcze dostarczają 9000 kcal w 1 kg (ponieważ 1 gram [...]
[...] wieprzowiny, indyka, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, awokado, orzechów, migdałów itd. To prawda, że kalorie nie do końca odzwierciedlają rzeczywistość (np. w teorii gram białka i węglowodanów dostarczają tyle samo energii), a przy przyjętym bilansie energii dwie osoby mogą całkowicie inaczej reagować na dokonywane zmiany, niemniej należy [...]
[...] Źródło: Usha P. Sarma i wsp. “Aflatoxins: Implications on Health” Powyższa tabela pokazuje, jak kolosalne zagrożenie stanowią aflatoksyny, skoro mogą być ich tylko mikrogramy w kilogramie danego produktu żywnościowego. Mikrogram to 0,000001 g, czyli są to milionowe części grama. Podsumowanie Według raportu EFSA z 2007 r. znaleziono pewne [...]
Kreatyna nie bez przyczyny stała się hitem sprzedaży, gdyż przynosi określone korzyści sportowcom różnych dyscyplin, wpływając na wzrost siły, masy i wytrzymałości włókien mięśniowych. Pośrednio kreatyna przyczynia się do ochrony przed zmianami postępującymi z wiekiem (np. w układzie nerwowym), w mięśniach. Niektóre eksperymenty na zwierzętach [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Łatwo dzięki nim nabierać zbędnych kilogramów, pogarszać stan swojego zdrowia, zwiększać stężenie insuliny i glukozy, wywoływać huśtawkę glikemiczną. Jest też cała grupa stosunkowo bezpiecznych, niskokalorycznych produktów. Czy istnieją takie, które można jeść [...]
[...] osób aktywnych ruchowo, a jeszcze ważniejsze dla sportowców. W takich przypadkach standardowe zalecenia dla przeciętnego Kowalskiego w wielkości 0,8 g białka na kilogram masy ciała, są wartościami bardzo, a może nawet zdecydowanie, niewystarczającymi. I to mimo tego, że wielu badaczy diet ketogenicznych wskazuje na możliwy efekt [...]